zondag 22 mei 2016

Bijeenkomst 5: Op de foto, als Jezus.

9 oktober 2015

Deze bijeenkomst was het vervolg op de bijeenkomst hiervoor, waarin we de symboliek van een klassiek beeld hebben besproken in een podcast. In mijn geval ging het om 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci. Het bespreken van theorie was niet nodig, we konden bijna gelijk aan de slag met de opdracht: het post-moderniseren van het klassieke werk wat we behandeld hadden. 

In de receptieve fase werd dus weinig theorie besproken. Wel was het nodig dat we uitleg kregen over de bedoeling van deze les. We moesten in groepjes één van de klassieke werken die besproken is naspelen en hier een foto van maken. Vervolgens was het de bedoeling dat we deze scène nog verder gingen post-moderniseren door deze te bewerken met een photoshop-programma op de iPads. De opdracht van de les hiervoor was in tweetallen uitgevoerd, voor de meeste werken waren echter meer dan twee mensen nodig die op de foto moesten. Samen met andere tweetallen hebben we een groep gevormd, om het door ons behandelde werk uit te beelden.

Eerste versie van post-modernistisch Laatste Avondmaal.
In de productieve fase zijn we het beeld gaan bestuderen. We zijn vanzelfsprekend begonnen met de ontwerpfase. We hebben onder andere gekeken naar hoeveel mensen we nodig hadden, hoe de omgeving eruit zag, hoe de mensen precies zaten en wat er op de tafel nog meer te zien was. We hebben oog gehad voor detail, zo hebben we gelet op de v-vorm tussen Jezus en de vermoedelijke Maria Magdalena. Ook gingen we bedenken hoe we het schilderij post-modern konden maken. We hadden eten nodig en borden voor op de tafel, hiervoor zijn mensen naar de kantine gelopen om voorwerpen te zoeken die dit op een moderne manier konden vervangen. Een andere keuze die we hebben gemaakt is het omgooien van de geslachten. We hadden een groepje met 12 meisjes en 1 jongen. Aangezien volgens sommige theorieën Maria Magdalena op het schilderij staat, hebben we de jongen op haar plaats neergezet en de mannen vervangen door meisjes. Ik mocht zelf als Jezus op de foto.

In de ambachtelijke fase hebben we iedereen op de juiste plaats en in de juiste houding aan de tafel neergezet. Van een afstand hebben we gekeken of alles op zijn plek zat en alles in het beeld van de camera paste. Bij het nemen van de foto zelf was het al mogelijk om een effect toe te voegen, wij hebben gekozen voor discolichten, iets wat echt van deze tijd is. Nadat we de foto gemaakt hebben, hebben we deze naar alle groepsleden doorgestuurd. Toen zijn we in kleinere groepjes, van 2 of 3 studenten, begonnen met het bewerken van de foto om het geheel nog post-modernistischer te maken. Het eten wat op tafel staat hebben we in het laatste avondmaal al moderner gemaakt, gezien de titel van het werk leek het ons een mooi onderdeel om moderner te maken.Tijdens het bewerken hebben we ook op het eten gefocust. Het bewerken van de foto vond ik toch nog een lastige klus, maar we hebben er wel wat van kunnen maken.

Eindversie postmodernistisch Laatste Avondmaal.
De reflectieve fase kon ook deze les niet aan de hand van een beoordelingsmatrix. Wel heb ik ons werk kunnen vergelijken met het originele werk van Da Vinci. Ik vind de posities en de houdingen van onze foto goed overeenkomen met het schilderij. Het post-moderne vind ik op zich ook wel goed gelukt. Ik vind het uiteindelijke resultaat alleen zelf niet heel erg mooi, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat photoshop absoluut niet mijn sterkste punt is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten