vrijdag 17 juni 2016

Bijeenkomst 7: Extreem photoshoppen.

13 mei 2016

Deze bijeenkomst ging het over beeldaspecten. Eerst hebben we een deel theorie gehad over de verschillende hoofdbeeldaspecten: textuur, vorm, ruimtelijkheid, compositie en kleur. Vervolgens moesten we met deze beeldaspecten gaan spelen door een selfie te maken die een bepaalde emotie moest uitbeelden en deze vervolgens te bewerken, zodat deze emotie beter naar voren zou komen.

In de receptieve fase zijn nog kort de vijf hoofdcategorieën van beeldaspecten besproken:

  1. Textuur: draagt bij aan de 'echtheid' van een beeld, kunnen zien waar iets van gemaakt is.
  2. Vorm: bepaalde vormen roepen ook bepaalde emoties op, zoals hoekige vormen mannelijk overkomen en ronde vormen vrouwelijk overkomen.
  3. Ruimtelijkheid: dit kan een ruimte vergroten of verkleinen en geeft hiermee ook betekenis aan een beeld.
  4. Compositie: kan goed naar voren brengen wat belangrijk is in het beeld en wat de onderlinge band van het afgebeelde is.
  5. Kleur: heeft invloed op de betekenis van een beeld, kan een sfeer neerzetten.
Plaatje uit 'Big Hero 6' met beeldaspect.
Iedereen kreeg een plaatje uit een animatiefilm en een strookje met daarop een beeldaspect wat onder één van bovenstaande categorieën valt. Het was de bedoeling dat iedereen door te ruilen het juiste beeldaspect bij zijn beeld kreeg. In eerste instantie wist ik niet erg goed waar ik op moest letten in dit plaatje, omdat er best veel te zien is en er veel verschillende beeldaspecten zijn. Wat me uiteindelijk het meeste opviel was de kleur van het witte mannetje in het midden van het beeld. Toen ik iemand tegenkwam met het beeldaspect 'kleurtemperatuur: warmte' wist ik dat dit het kaartje was wat ik nodig had. Dit bleek bij het nakijken ook het goede plaatje te zijn.
Originele selfie 'boos'. 


In de productieve fase moesten we zelf gaan experimenteren met de verschillende beeldaspecten. Het was de bedoeling dat we een foto maakten in een bepaalde emotie en dat we deze emotie duidelijker naar voren zouden laten komen door te experimenteren met beeldaspecten. Ik heb voor de emotie 'boos' gekozen, wat ik door middel van photoshop wilde omzetten naar 'woede'. De foto moest genomen worden voor een neutrale achtergrond, zodat het bewerken wat makkelijker zou zijn.
Het photoshoppen van mijn originele foto vond ik soms een beetje lastig, het programma is vrij gecompliceerd en ik had het nog nooit gebruikt. Ook vond ik erg in te schatten hoe ver ik moest gaan.
Foto 'woede' na photoshop.

Ik ben begonnen met het aanpassen van het beeldaspect 'kleur'. De kleuren in de originele foto zijn veel te licht om op een goede manier woede uit te stralen. Kleuren die ik met woede associeer zijn zwart en rood en daarom heb ik ervoor gekozen om een rode laag toe te voegen en de helderheid van de foto te verminderen. Ook heb ik het contrast heftiger gemaakt. Ik vind zelf altijd dat je het beste iemand emotie kunt zijn aan zijn of haar ogen. Daarom heb ik geprobeerd een soort zwarte gaten van de ogen te maken. Dit maakte het al wat minder menselijk en iets meer 'bezeten'. Daarnaast heb ik de achtergrond van wit naar een soort van zwart met ruis erdoor gebracht. Deze veranderingen vallen allemaal onder het beeldaspect 'kleur'.
Ook heb ik een klein beetje met 'vorm' geëxperimenteerd door mijn hoofd een beetje te draaien, andere verhoudingen te geven, waardoor de ogen wat groter leken, en een soort rare kronkel in mijn nek te maken.
Als laatste heb ik nog een beetje gespeeld met 'textuur'. Ik heb mijn huid een soort stripboekpatroon gegeven waardoor het minder echt lijkt en mijn haar lijkt wat betreft de vorm nog wel op haar, maar wat betreft de structuur bestaat het uit een soort zwarte ruis bestaande uit allemaal kleine korreltjes.

In de reflectieve fase hebben we een aantal beelden van klasgenoten te zien gekregen. In één van de beelden herkende ik eerder een woonkamer dan een selfie. Als ik nu terugkijk naar mijn eigen werk vind ik dat ik niet ver genoeg gegaan ben. Het beeld had nog abstracter gekund, het originele beeld is nog terug te zien in de bewerkte foto. Ook heb ik niet alle beeldaspecten toegepast, ruimtelijkheid en compositie zijn niet aangepast van het eerste naar het tweede beeld. Ik heb wel met de beeldaspecten 'kleur', 'vorm' en 'textuur' geëxperimenteerd, zoals hierboven te lezen is, en de emotie van de originele foto versterkt door het o.a. onmenselijker te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten